Els bunyols de vent, també coneguts com a “buñelos de viento” en castellà, són una especialitat típica de la gastronomia catalana, i la seva popularitat s’estén per la resta d’Espanya i molts altres països.
A Catalunya, els bunyols de vent són especialment populars durant la celebració del Dia de Tots Sants, l’1 de novembre, quan s’elaboren i comercialitzen a les pastisseries i fleques de tota la regió. També són un dolç tradicional de les festes Nadalenques i per Quaresma.
En algunes regions d’Espanya, els bunyols de vent poden variar en la recepta i la presentació. En alguns llocs se’ls afegeix un farcit de crema pastissera, xocolata o fruites, mentre que en d’altres se’ls dóna una forma més allargada i se’ls coneix com a “porres”.
En qualsevol cas, els bunyols de vent són un deliciós dolç molt apreciat a Espanya i a Catalunya, i formen part de la rica tradició culinària d’aquestes regions.
Nombroses teories apunten que el seu origen es troba a l’època medieval, tot i que com moltes tradicions, és incert. El més segur és que provenen dels fregits dolços que els àrabs van portar a Espanya durant la seva dominació a la Península Ibèrica.
Durant l’Edat Mitjana, els fregits dolços es van popularitzar a la cuina espanyola, i els bunyols de vent es van convertir en una especialitat típica de la gastronomia catalana i d’altres regions d’Espanya. La denominació “bunyols de vent” fa referència a la lleugeresa i esponjositat de la massa, que permet que el vent passi a través d’ells.
Al llarg del temps, els bunyols de vent han esdevingut un dolç tradicional a Catalunya i a tota Espanya, especialment durant les festes religioses. La popularitat dels bunyols de vent també s’ha estès a altres països, com Mèxic, on són un dolç típic durant la celebració del Dia dels Morts.
La recepta dels bunyols de vent és força senzilla i, si t’animes, pots intentar preparar-los a casa!
A 365 Obrador els preparem seguint la recepta artesana tradicional per aconseguir el sabor més original. A continuació compartim amb tu la recepta pas a pas!
En primer lloc, escalfa aigua en una olla i afegeix una mica de mantega i un pessic de sal. Quan s’hagi integrat tot, afegeix la farina de cop i remou fins que quedi una massa homogènia que no s’enganxi a les parets de l’olla.
Aleshores és el moment de retirar del foc i deixar-la refredar durant uns minuts. Quan estigui a temperatura ambient afegeix els ous un per un, batent bé després de cada addició fins que obtinguis una massa suau i esponjosa.
Arriba el moment més important, transformar la massa en boles i fregir-les en oli abundant fins que estiguin daurades. Un cop fregits, es poden ensucrar amb sucre glass o amb canyella, i servir-los com a postres o berenar.