Bunyols de vent: una deliciosa tradició

Els bunyols de vent, també coneguts com a “buñelos de viento” en castellà, són una especialitat típica de la gastronomia catalana, i la seva popularitat s’estén per la resta d’Espanya i molts altres països.

A Catalunya, els bunyols de vent són especialment populars durant la celebració del Dia de Tots Sants, l’1 de novembre, quan s’elaboren i comercialitzen a les pastisseries i fleques de tota la regió. També són un dolç tradicional de les festes Nadalenques i per Quaresma.

En algunes regions d’Espanya, els bunyols de vent poden variar en la recepta i la presentació. En alguns llocs se’ls afegeix un farcit de crema pastissera, xocolata o fruites, mentre que en d’altres se’ls dóna una forma més allargada i se’ls coneix com a “porres”.

En qualsevol cas, els bunyols de vent són un deliciós dolç molt apreciat a Espanya i a Catalunya, i formen part de la rica tradició culinària d’aquestes regions.

D’on prové la tradició dels bunyols de vent?

Nombroses teories apunten que el seu origen es troba a l’època medieval, tot i que com moltes tradicions, és incert. El més segur és que provenen dels fregits dolços que els àrabs van portar a Espanya durant la seva dominació a la Península Ibèrica.

Durant l’Edat Mitjana, els fregits dolços es van popularitzar a la cuina espanyola, i els bunyols de vent es van convertir en una especialitat típica de la gastronomia catalana i d’altres regions d’Espanya. La denominació “bunyols de vent” fa referència a la lleugeresa i esponjositat de la massa, que permet que el vent passi a través d’ells.

Al llarg del temps, els bunyols de vent han esdevingut un dolç tradicional a Catalunya i a tota Espanya, especialment durant les festes religioses. La popularitat dels bunyols de vent també s’ha estès a altres països, com Mèxic, on són un dolç típic durant la celebració del Dia dels Morts.

Així els preparem a 365 Obrador!

La recepta dels bunyols de vent és força senzilla i, si t’animes, pots intentar preparar-los a casa!

A 365 Obrador els preparem seguint la recepta artesana tradicional per aconseguir el sabor més original. A continuació compartim amb tu la recepta pas a pas!

En primer lloc, escalfa aigua en una olla i afegeix una mica de mantega i un pessic de sal. Quan s’hagi integrat tot, afegeix la farina de cop i remou fins que quedi una massa homogènia que no s’enganxi a les parets de l’olla.

Aleshores és el moment de retirar del foc i deixar-la refredar durant uns minuts. Quan estigui a temperatura ambient afegeix els ous un per un, batent bé després de cada addició fins que obtinguis una massa suau i esponjosa.

Arriba el moment més important, transformar la massa en boles i fregir-les en oli abundant fins que estiguin daurades. Un cop fregits, es poden ensucrar amb sucre glass o amb canyella, i servir-los com a postres o berenar.

Search