Celebra la nit més màgica de l’any amb el Tortell de Reis de 365 Obrador!

Com ja és tradició en la nit del 5 de gener i durant l’endemà no pot faltar en la teva taula el dolç més tradicional el Tortell de Reis!

A 365 Obrador ho sabem bé i com cada any els nostres forns han estat treballant per a oferir-te la millor qualitat en cadascuna de les nostres propostes de fleca artesanal per a celebrar aquestes festes.

Però avui parlarem sobre un dels nostres preferits. Un brioix amb forma toroidal que pot anar farcit de nata o crema i va decorat amb trossos de fruita confitada… irresistible!

Com elaborem el nostre Tortell de Reis?

Elaborem el brioix de forma completament artesanal amb farina, sucre, llet, mantega, massa mare i ous. Dins del Tortell de Reis s’introdueixen dues figures: un rei i una fava.

També va acompanyat d’una corona que pot vestir la persona que troba al rei i, com mana la tradició, qui troba la fava ha de convidar al tortell l’any següent, ho sabies?

El secret… està en la nata!

Encara que siguis de l’equip més tradicional i el teu tortell favorit sigui el de massapà, estem segurs que els nostres farciments de crema o nata et faran canviar d’opinió!

En aquest post t’explicàvem per què creiem que la nostra nata és de les millors que pots trobar a Barcelona, però la nostra crema no es queda enrere!

Coneix l’origen d’aquestes postres tan tradicionals

Sembla que el Tortell de Reis està relacionat amb les saturnals romanes encara que també hi ha persones que l’associen a una representació comestible de la corona d’advent.

Aquestes festes eren dedicades al Déu Saturn a fi de celebrar que els dies s’allarguen després del solstici d’hivern. Per a aquests festejos elaboraven coques rodones amb figues, dàtils i mel, que es repartien igual entre plebeus i esclaus. Des del segle III a l’interior de la coca s’introduïa una fava seca, i l’afortunat al qual li tocava era coronat Rei de Reis durant un curt període de temps.

Els primers testimoniatges d’aquesta tradició a Espanya daten del segle XII. El primer correspon al Regne de Navarra, on l’any 1361 ja es designava Rei de la Fava al nen que trobava la figureta en el tortell. El segon testimoniatge correspon a un poeta andalusí que descriu una tradició similar amb una coca que contenia una moneda i es consumia l’any nou.

Un costum que ha anat evolucionant i expandint-se a altres països fins a convertir-se en el tortell que degustem avui dia la nit del 5 de gener o durant el dia de Reis.

Tu ja tens el teu?

Feliç dia de Reis de part de tot l’equip de 365 Obrador!

Search