Com s’elabora la farina?

Avui se celebra el Dia Mundial de la Farina i hem volgut dedicar-li un post per donar-li el protagonisme que mereix!

A 365 Obrador és sens dubte un dels ingredients que més utilitzem diàriament per elaborar els nostres productes de fleca i pastisseria que acompanyen el dia a dia de totes les persones que ens visiten als nostres establiments.

L’objectiu d’aquesta data és visibilitzar la gran tasca que fan els moliners, processadors, forners i agricultors arreu del món per elaborar aquest ingredient essencial a la nostra dieta i a la cuina en general. A més, també és important destacar el seu paper a la història de la civilització, que ha permès la supervivència de l’home des de fa més de 10.000 anys.

El seu origen es remunta a la prehistòria, quan els nostres avantpassats van començar a moldre grans per fer pa i altres aliments. Al llarg de la història, la tecnologia del procés de mòlta s’ha perfeccionat, i ha donat lloc a una gran varietat de tipus de farina, cadascun amb les seves pròpies característiques i usos.

Gràcies a ella actualment podem degustar tot tipus de postres, pastissos, pastes, galetes, pans i una infinitat de plats deliciosos.

S’obté a partir d’una àmplia varietat de grans, llavors o tubercles

La farina és un dels ingredients més utilitzats a la cuina de tot el món. Es tracta d’una pols fina que s’obté a partir de moldre una àmplia varietat de grans, llavors o tubercles. Alguns dels més utilitzats són el blat, el blat de moro, l’arròs, l’ordi, la civada, la tapioca i la iuca, entre d’altres.

La forma com s’obté la farina varia segons el tipus de gra o llavor utilitzat. En general, el procés comença amb la neteja i la selecció dels grans, seguit de la mòlta en molins de pedra o en màquines modernes. La farina resultant es pot tamisar per eliminar impureses i obtenir una textura més fina.

Prepara una infinitat de plats utilitzant aquest ingredient com a base

Encara que aquest ingredient es cultiva a tot el món, alguns cultius són més comuns en certes regions. Per exemple, el blat es cultiva en gran quantitat a Europa, Amèrica del Nord i Àsia, mentre que el blat de moro és un cultiu important a Amèrica Llatina i Àfrica. La tapioca és un producte típic de la gastronomia asiàtica.

Per això les receptes més tradicionals de cada país s’elaboren a partir del tipus de farina més comú de cada regió. A Espanya produïm anualment més de 8 milions de tones de farina de blat, que es cultiva majoritàriament a les regions de Castella i Lleó, Andalusia i Castella-la Manxa, seguides d’Aragó i Extremadura.

No és estrany que la farina s’utilitzi com a base a la majoria dels plats, dolços i salats. És un ingredient excel·lent per aportar estructura i consistència als guisats i en barrejar-la amb elements líquids com ous, llet o aigua, es pot modelar i donar forma per crear tot tipus de galetes, pastissos i pans.

Al nostre blog podràs descobrir nombroses receptes com aquesta dels nostres bunyols de vent o aquesta dels panellets més tradicionals perquè degustis des de la teva cuina el sabor més tradicional de 365 Obrador. T’agradaria conèixer-ne més?

Search