La massa mare i tots els seus secrets

La massa mare és un cultiu simbiòtic dels llevats presents de manera natural en els aliments. Si aquesta definició no acaba de convèncer-te, continua llegint per a descobrir totes les seves propietats i fases de producció!

En altres paraules, la massa mare és una alternativa natural al llevat comercial i en 365 la utilitzem per a elaborar tots els nostres pans. De fet, és l’ingredient que s’ha utilitzat tradicionalment per a elaborar el pa.

Els forners guardaven la massa mare en estat líquid o com un tros de massa per a elaborar pa diàriament únicament incorporant-li farina i els altres ingredients.

Per a obtenir aquest cultiu és necessari “capturar” els microorganismes presents en l’aire durant el pastat i que, juntament amb el llevat present en els cereals de manera natural, creuen un cultiu que impedeix prosperar en la massa farinosa a microorganismes indesitjats.

A continuació, detallem els beneficis d’elaborar el pa amb massa mare.

Tots els beneficis d’elaborar el pa així

La massa mare actua com un conservant natural fent que els productes durin més temps en bones condicions sempre que els guardem en bones condicions. La majoria dels pans que trobem en el mercat necessiten conservants artificials però, el pa amb massa mare inhibeix el creixement de floridura.

La seva composició és una font de vitamines i minerals. Alberga molts nutrients com a vitamines E, B1 a B6, B12, ferro, magnesi, calci, fòsfor, zinc i potassi, entre altres. També conté un fantàstic balanç de proteïnes i àcids grassos.

Un altre dels beneficis més sorprenents de la massa mare és com aconsegueix millorar la textura i el sabor del pa. Això és gràcies a la presència de llevat natural i la composició de bacteris que intervenen durant el procés d’elaboració i fermentació.

En elaborar pa amb massa mare, ens assegurem que els bacteris en el llevat pre-digereixin el midó present en els grans. Així, el nostre organisme triga menys temps a processar-lo.

Puc fer massa mare a casa?

Comunament es creu que elaborar massa mare a casa és un procés complicat. Encara que requereix tenir present els elements que intervenen així com disposar de temps i paciència, la seva elaboració i conservació és bastant senzilla.

Aquí et deixem el pas a pas perquè puguis elaborar-la a casa i utilitzar-la en les receptes que més t’agradin.

L’única cosa que necessitem és farina, aigua i un entorn equilibrat on els bacteris propis i llevats es desenvolupin i convisquin còmodament. Quan aconseguim això, els bacteris indesitjats es mantenen al marge.

Així iniciem el procés per a elaborar massa mare

El procés sol durar uns cinc dies i inicia barrejant la mateixa quantitat (uns 100g, per exemple) de farina integral (ja sigui de blat, sègol, o la que més ens agradi) i aigua a temperatura ambient. Afegim la barreja en un bol de cristall i deixem reposar 24 hores. És important no tapar completament el recipient per deixar escapar el diòxid de carboni. Per a això, el millor és cobrir-ho amb un drap de tela.

Quan hagin passat les 24 hores, afegim uns altres 50g de farina i d’aigua. Deixem reposar 24 hores més, i és llavors quan començarem a veure que es formen més bombolles i que el líquid tendeix a separar-se del sòlid.

Durant els pròxims 4 dies, més o menys, hem d’anar afegint 50g de farina i d’aigua i descartar la meitat de la barreja del dia anterior. Aquest procés es diu “alimentar o refrescar”.

L’últim dia, la massa hauria d’haver duplicat la seva grandària. Llavors, ja podem utilitzar-la en les nostres preparacions!

Search