La gastronomia és un tema que ens apassiona i si va associada a una celebració, encara molt més! Ja fa dies que els carrers han començat a vestir-se de colors i es preparen per donar lloc a les cercaviles i activitats de Carnaval!
En aquest article compartirem com ens preparem i celebrem aquesta festivitat a 365 esmentant els àpats típics de Carnaval i els productes especials que elaborem per a aquestes dates. No t’ho perdis!
L´origen i l´actualitat d´aquesta celebració a Espanya i Catalunya
El Carnaval és una celebració divertida i alegre que agrada a petits i grans. Les disfresses omplen els carrers de color, però, d’on prové aquesta tradició?
Hi ha diferents versions que situen l’origen d’aquesta celebració entre l’època de Sumeris i Egipcis, fa 5.000 anys, l’antiga Grècia amb les seves festivitats dedicades al Déu Dionís i l’època dels Romans amb les Saturnals, en honor del seu Déu Saturn.
Totes aquestes festivitats tenen una cosa en comú, se celebren durant el mes de febrer. En aquesta època de transició entre l’hivern i la primavera es duien a terme tota mena de rituals de purificació per assegurar la collita durant l’estiu següent.
Amb el pas del temps i la cristianització progressiva de la majoria dels pobles europeus, van evangelitzar la celebració donant pas a allò que celebrem avui dia, el Carnaval. Es va convertir aleshores en una celebració de 3 dies prèvia a la quaresma, període d’abstinència i dejuni. Això ens pot donar una pista de per què els àpats típics de Carnaval són tan calòrics.
Durant els dies que duraven les festes, no faltaven els banquets, balls i les màscares que personificaven el Déu en qüestió i ocultaven la identitat dels ciutadans. Aquesta pot ser que sigui la connexió més propera que tenim amb la raó de per què ens disfressem avui dia.
Els àpats típics de Carnaval i les nostres propostes per a aquests dies
Un aspecte que ha acompanyat aquestes celebracions des dels temps més remots són els grans banquets de menjar. Depenent de la regió podem trobar propostes molt variades al gust de tothom.
A Catalunya, el període de degustació inicia el Dijous Gras amb les delicioses truites de patata i un festí de botifarres, però sens dubte l’estrella és la botifarra d’ou!
Per al següent plat del banquet haurem d’esperar Dimecres de Cendra, que marca el final de la festivitat amb una festa sense igual: l’enterrament de la sardina. A molts llocs és tradició finalitzar l’acte amb una sardinada multitudinària per a tots els veïns.
En aquestes dates també és comú el ranxo, una escudella que tradicionalment es preparava amb els aliments que donaven els veïns. Així, entre tots, compartien un menú contundent per passar les festes.
Segurament t’estàs preguntant… i les propostes més dolces? Sens dubte una de les nostres preferides és la coca de llardons. Destaca per ser fina i una mica seca, totalment diferent de la de brioix. En aquest cas, utilitzem massa de pasta de full i l’acompanyem dels llardons de porc, pinyons i sucre. El resultat deixem que ho experimentis per tu mateix.
Als nostres locals podràs trobar una àmplia varietat de productes elaborats de manera artesanal al nostre obrador propi. Per adaptar la nostra oferta als àpats típics de Carnestoltes hem preparat una coca de llardons i una coca de sardines perquè gaudeixis dels sabors més tradicionals.